2014. január 24., péntek

Hófúvás lesz a hétvégén Románia tíz déli megyéjében és Bukarestben

Narancssárga jelzésű riadó lépett érvénybe Romániában péntek délutántól, mivel erős havazásra, hóviharokra számítanak a hétvégén az ország tíz déli megyéjében és Bukarestben.



A román meteorológiai intézet előrejelzése szerint a dél-romániai Olténia régióban várható a legerőteljesebb havazás. Mehedinti, Gorj, Dolj és Valcea megyében a hóréteg vastagsága helyenként várhatóan eléri a 30-40 centimétert, a szél erőssége 70 kilométer lesz óránként.

Szombaton Bukarestben és a környező megyékben is (Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila) felerősödik a havazás, a szél erőssége eléri az óránkénti 75-80 kilométert.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken személyesen vezette a központi operatív törzs munkálatait, és arra kért valamennyi érintett hatóságot, hogy készüljenek fel megfelelően a védekezésre.

Havazásra számítani kell Románia többi 16 déli és keleti megyéjében is, ahol alacsonyabb fokozatú, sárga jelzésű riadó van érvényben péntek délutántól. A havazás Dél-Erdélyt is érinti, így Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében is lesz hóesés. Éjszaka és a reggeli órákban várhatóan fagypont alá csökken a hőmérséklet. A télies időjárás várhatóan vasárnap estig tart.




Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése