2014. január 28., kedd

Újabb hófúvást várnak Románia délkeleti részén

A román meteorológiai szolgálat narancssárga jezésű figyelmeztetést adott ki a szerdára várható újabb hófúvás miatt az ország 14 délkeleti megyéjére, ugyanarra a térségre, amelyben már a hétvégén megbénították a közlekedést a viharos szél által emelt hótorlaszok.



A román hatóságoknak még nem sikerült felszámolniuk az előző vihar következményeit, Buzau, Braila és Vrancea megyében továbbra is érvényben van a kormány által hétfőn kihirdetett vészhelyzet.

Tíz főút továbbra is le van zárva a térségben, köztük a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópálya egy 80 kilométeres szakasza.

Braila megyében húsz, Buzau megyében tizenöt, Vrancea megyében nyolc falu el van vágva a külvilágtól. Mivel a hótorlaszok magassága helyenként a két métert is meghaladja, a rohammentő-szolgálat, a katasztrófavédelem és a katonaság lánctalpas járművei sem tudnak megközelíteni bizonyos térségeket. Az elszigetelt településekről a súlyos eseteket, a szülő nőket és a csonttörést szenvedett pácienseket is mentőhelikopterekkel szállítják kórházba.

Bukarestben és az ország 12 déli megyéjében kedden is szünetelt a tanítás. A közelgő újabb hóvihar miatt a kényszervakációt várhatóan meghosszabbítják az érintett térségekben.

A vasúti közlekedésben nincsenek lezárt útvonalak, de 105 járatot töröltek, és több helyütt sebességkorlátozás van érvényben, ami miatt a menetidők lényegesen meghosszabbodtak.

A kedden kiadott újabb narancssárga jelzésű figyelmeztetés szerint szerdán havazni fog, és az óránként 70-80 kilométeres sebességű szél miatt ismét hóátfúvásokra lehet számítani Románia délkeleti részén. Erdélyben Brassó és Kovászna megyére adtak ki sárga jelzésű (első fokú) riasztást.




Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése