2014. február 2., vasárnap

Ítéletidő Szerbiában

Példátlanul erős széllökések jellemezték a Vajdaság időjárását a hét végén, a hóban rekedt autósokat vasárnap is mentik, és a kamionstopot még nem oldották fel.


Szombaton mintegy ezer ember vesztegelt 16 órán át a többméteres hótorlaszok fogságában az észak-bácskai Bácsfeketehegynél, estig onnan 700 embert mentettek ki. A közlekedés kora este indult meg, néhány órával később azonban ismét mintegy ötven gépjármű akadt el, amikor a tiltás ellenére elindult, majd felborult egy bolgár teherautó a Szabadkát Topolyával összekötő úton.

Goran Nikolic, a szerb belügyminisztérium tűzoltósági-mentési egységének parancsnoka vasárnap délelőtt azt mondta, hogy az említett, M22-es úton még mindig nem lehet közlekedni, akkor tud újra elindulni a forgalom, amikor sikerül felállítani és elvontatni a felborult kamiont.

A rossz útviszonyok miatt a Szabadka és Újvidék, illetve Belgrád közötti autóbusz- és vasúti forgalmat is leállították. A tervek szerint a Szabadkát Újvidékkel összekötő E75-ös autópályát a nap folyamán megtisztítják.

A Vajdaságban jelenleg 24 út járhatatlan, a szerb hatóságok ezért teljes kamionstopot rendeltek el, a tehergépjárműveket sem Magyarország, sem Románia felől nem engedik át. A röszkei határon csak a menetrend szerinti autóbuszjáratokat, illetve azokat a szerbiai állampolgárokat engedik be az országba, akik legfeljebb Szabadkáig szeretnének eljutni.

Az Újvidékhez közeli Versecen szombaton a valaha mért legerősebb, óránkénti 168 kilométeres széllökéseket mérték. Az előrejelzések szerint a hideg dunai szél, a Kossava keddre némileg enyhül, jelentősebb változás azonban csak szerdára várható.




Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése